18 tips voor overtuigend presenteren

Er staat een nieuwe presentatie voor de boeg en je bent al druk bezig met voorbereiden, spannend! Je doel is natuurlijk om alles wat jij wil overbrengen, overtuigend te communiceren. Maar wist je dat verbale communicatie slechts 3% vormt van je gehele communicatie? De overige 97% wordt gevormd door visuele communicatie (55%) en vocale communicatie (38%). Dat wil zeggen dat jouw lichaamstaal en stemgeluid uitermate belangrijk zijn voor het overtuigen van een boodschap! Hieronder vind je 18 tips om overtuigend te spreken.

Verbale communicatie

Tip 1: bereid de inhoud goed voor

Een presentatie goed voorbereiden zorgt voor een zeker gevoel! Deze tip zal vast geen verassing voor je zijn, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Het is belangrijk dat je goed weet wat je wil gaan zeggen, zodat je met een zeker gevoel het podium betreedt. Die zekerheid straal je uit naar het publiek.

Tip 2: gebruik veel korte zinnen 

Tijdens een presentatie wil je graag dat de boodschap overkomt. Zorg er om deze reden voor dat je korte en stellige zinnen gebruikt. Deze zijn overtuigender dan lange zinnen. Lange zinnen kunnen beter ingezet worden bij behoefte aan nuancering of volledigheid. 

Tip 3: herhaal zinnen

Het herhalen van zinnen zet je boodschap overtuigingskracht bij. Zorg er wel voor dat deze zin overlappend is voor je gehele boodschap, denk bijvoorbeeld aan 'I have a dream' van Martin Luther King.

Tip 4: gebruik positieve formuleringen

Mensen denken liever aan positieve dingen dan aan negatieve dingen. Jij als spreker zal een onbewust negatief gevoel oproepen bij het publiek wanneer je bijvoorbeeld zegt 'dat is niet moeilijk'. Kies hier voor een positieve formulering, in dit geval: 'dat is makkelijk'. 

Tip 5: luister goed

Natuurlijk is het de bedoeling dat het publiek naar de spreker luistert. Maar het is net zo belangrijk dat de spreker ook luistert naar het publiek. Door vragen en uitspraken uit het publiek te herhalen, krijgt het publiek het idee dat je hun serieus neemt en het maakt dat zij actiever luisteren. Ook houdt het hun scherp.

Tip 6: gebruik actieve taal

Als spreker ben je vaak voor een langere tijd aan het woord. Het is te verwachten dat het publiek na een tijdje hun aandacht verliest. Je kan dit reduceren door actieve taal te gebruiken. Vermijd bijvoorbeeld zinnen met 'worden' of ingewikkelde woorden om deskundigheid uit te stralen. Passieve zinnen en moeilijke woorden vragen namelijk meer energie van het publiek.

Visuele communicatie

Tip 7: spreek met je hoofd omhoog

Een houding is heel belangrijk voor het publiek. Stel je maar eens voor: iemand staat in elkaar gezakt en strompelt over het podium. Komt dat overtuigend over? Nee. Het is belangrijk om een zo open mogelijke houding te creëren en er te staan. Zorg er daarom altijd voor dat je met je hoofd omhoog spreekt, en niet omlaag!

Tip 8: maak oogcontact

Het publiek vindt het fijn om gezien te worden, om contact te maken met de spreker. Hier kan je voor zorgen door het publiek recht in de ogen aan te kijken. Ook dit zorgt er net als bovenstaande tip voor dat je zelfverzekerd op het podium staat en je jezelf niet probeert te verbergen.

Tip 9: lach

Lachen heeft vaak een magische werking. Niet alleen op anderen, maar ook op jezelf. Door te lachen ontspan je, wat zich zal uitstralen op het publiek. Lachen zorgt voor positiviteit en overtuigingskracht. Let er wel op dat je niet te veel lacht, dat zal het publiek als zenuwachtig ervaren. 

Tip 10: weet wat je met je handen doet

Als een spreker veel met zijn of haar handen friemelt, interpreteert het publiek dit als zenuwachtig. Daarentegen kunnen handgebaren je woorden juist kracht bijzetten. Het is daarom belangrijk om goed te bedenken wat je met je handen doet tijdens het spreken. De houdingen die je het beste kan vermijden, zijn gesloten houdingen. Denk bijvoorbeeld aan je armen over elkaar, in je zak of in je zij. De meest uitnodigende houding is de armen naast het lichaam laten 'hangen'. 

Tip 11: weet wat je met je voeten doet

Net als bij je handen, is van je voeten af te lezen of je zenuwachtig bent of niet. Als je stevig op je voeten staat, zal je ook het gevoel hebben dat je zelfverzekerder voor het publiek staat. Vermijd daarom op één voet te gaan staan, of je voeten over elkaar te kruisen. Zorg ervoor dat je voeten iets uit elkaar staan en je op beide benen leunt. 

Tip 12: beweeg met mate

Het is fijn als een spreker af en toe wat heen en weer loopt en woorden kracht bij zet door handgebaren. Let er echter wel op dat je niet te veel beweegt. Te veel bewegen wordt wederom als zenuwachtig geïnterpreteerd, en staat je overtuigingskracht in de weg. Oefen dit gerust voor een spiegel als bewegen nog niet natuurlijk aanvoelt. 

Vocale communicatie

Tip 13: spreek luid

Zorg ervoor dat je hard genoeg praat. Je wilt immers dat het hele publiek je kan verstaan, zodat er geen onduidelijkheid of aandachtsverlies ontstaat. Het voelt in het begin misschien een beetje onwennig, maar het straalt kracht uit en voor het publiek zal het een goed volume zijn.

Tip 14: spreek op een laag tempo

Zinnen die je langzaam uitspreekt, worden als belangrijker aanschouwt. Door langzaam te praten trek je de aandacht van het publiek en kunnen zij de zinnen beter begrijpen. Denk daarom zorgvuldig na over welke boodschap je wilt overbrengen, en welke zinnen daarvoor beter langzaam uitgesproken kunnen worden. Let er wel op dat je niet het hele verhaal in een laag tempo vertelt. 

Tip 15: spreek op een lage toon

Een lage toon zorgt ervoor dat je overtuigender overkomt dan een hoge toon. Je toonhoogte is te beïnvloeden door je ademhaling. Als je rustig en diep ademt, zal je stem automatisch lager zijn. Wees ook bewust wanneer je laagtes en hoogtes gebruikt. Als je een laagte aan het eind van een zin gebruikt, klinkt het stellig. Als je een hoge toon aan het eind van een zin gebruik, klinkt het als een vraag. 

Tip 16: laat stiltes vallen

Stiltes laten vallen is een van de belangrijkste dingen die je kan doen tijdens het spreken. Door een stilte te laten vallen, geef je het publiek de tijd om na te denken over wat je hebt gezegd. De bestaande verbindingen kunnen gekoppeld worden aan nieuwe verbindingen waardoor de uitspraak blijft hangen. Een stilte zorgt er ook vaak voor dat de aandacht weer opgeroepen wordt. 

Tip 17: spreek intentioneel

Weet welke woorden je van een zin wil benadrukken, om zo de juiste boodschap over te brengen. Dit zijn vaak één of twee woorden per zin. Houd dit maximum aan, anders wordt de zin en het verhaal onduidelijk. Denk dus goed na op welke woorden jij een klemtoon wil leggen en op welke juist niet.

Tip 18: oefen veel!

Het voelt misschien wat ongemakkelijk om naar jezelf in de spiegel te kijken, of jezelf terug te luisteren, op het moment dat je je presentatie oefent. Maar juist op deze manier kan je goed kijken wat al goed gaat, en waar je jezelf kan verbeteren. Je kan je presentatie ook oefenen voor het oog van anderen en vragen of zij tips voor je hebben.

Bronnen

Allround Speaker. (2016). 5 tips voor overtuigend spreken. Geraadpleegd op 7 mei 2018 van http://www.allroundspeakers.com/tips/5-tips-voor-overtuigend-spreken/

 

Bemelmans, R. (2013). Overtuigend stemgebruik. Geraadpleegd op 16 april 2018 van https://www.managementsite.nl/presentatie-overtuigend-stemgebruik

 

Bureauspraakwater. (z.d.). Hoe word je beter in overtuigen? 12 tips. Geraadpleegd op 23 mei 2018 van 

https://www.bureauspraakwater.nl/artikelen/overtuigingskracht/overtuigtips-12x-hoe-je-beter-wordt-in-overtuigen/

 

Presentatiekracht. (2012). 8 tips om overtuigend te presenteren en spreken. Geraadpleegd op 23 mei 2018 van https://www.presentatiekracht.nl/overtuigend-presenteren/

 

Marwijk, van F. (z.d.). Spreken in het openbaar. Geraadpleegd op 26 april 2018 van http://www.lichaamstaal.com/presentatie.html

 

Rietveld, M. (z.d.). Presentatie en lichaamstaal. Geraadpleegd op 26 april 2018 van https://www.coachy.nl/coaching/presentatie-en-lichaamstaal/

Maak jouw eigen website met JouwWeb